Loading...
Showing posts with label Fauna. Show all posts
Showing posts with label Fauna. Show all posts

Javan Hawk, a bird species that is almost extinct

08:14 Add Comment
Javan Hawk, a bird species that is almost extinct

Javanese eagle (Nisaetus bartelsi) is one of the species of medium-sized eagle that is endemic in Java. This animal is considered synonymous with the symbol of the Republic of Indonesia, namely Garuda. And since 1992, this bird is designated as the mascot of Indonesia's rare animals

Identification

Medium-bodied eagle, slim, with body length between 60-70 cm (from tip of beak to tip of tail).
The head is reddish-brown (kadru), with high-prominent crest (2-4 feathers, long to 12 cm) and a yellowish brown neck (sometimes golden when exposed to sunlight). Black top with white tip; crown and black mustache, while dark brown back and wings. The whitish throat with the black line (actually stripes) stretches out in the middle. Down, toward the chest, the black streaks spread over a pale brownish yellow color, which at the bottom end again turns into a red cross-cut pattern of sawa tree until brownish over pale whitish color of abdominal hairs and feet. Feathers on the legs close the leg to close to the base of the finger. Brownish tail with four dark lines and wide transverse visible on the underside, the tip of a thin white striped tail. Females are similar in color, slightly larger.
Iris yellow or brown eyes; blackish beak; sera (meat in the base of the beak) yellowish; yellow fingers. Young birds with head, neck and lower side of the body are light-brown cinnamon, with no graffiti or lines.
When flying, the Javanese eagle is similar to a brontok eagle (Nisaetus cirrhatus) a bright form, but tends to look more brownish, with the stomach looking darker, and slightly smaller in size.
High, repetitive, klii-iiw or ii-iiiw sounds vary from one to three syllables. Or a high-pitched and fast-paced call. In a way, the sound is similar to the sound of a brontok eagle although the difference is quite clear in its tone.

Distribution, ecology and conservation

The spread of this eagle is limited in Java Island, from the western end (Ujung Kulon National Park) to the eastern end of Blambangan Purwo Peninsula. But its distribution is now limited in areas with primary forests and in forested hilllands in lowland transitions with mountains. Most are found in half of the southern hemisphere of Java Island. Presumably this bird lives to specialize on the slope area.
Javanese eagles love tropical rain forest ecosystems that are always green, in the lowlands as well as in higher places. Starting from areas near the coast such as in Ujung Kulon and Meru Betiri, up to the forests of the lower and upper mountains to a height of 2200 m and sometimes 3,000 mdpl.
In general the residence of javan eagle is difficult to achieve, though not always far from the location of human activity. Presumably this bird is very dependent on the existence of primary forest as a place of life. Although it is found that eagles use secondary forests as hunting and nesting, they are located adjacent to large primary forests.
This bird of prey hunts from its perch on the tall trees in the forest. With a swift and agile ambush various prey in the branches of trees and on the ground, such as various types of reptiles, birds like walik, punai, and even chicken. Also small to medium sized mammals such as squirrels and squirrels, bats, weasels, up to monkey children.
The egging period is recorded from January to June. The nest is a pile of high-leaved leafy branches, made on a tree branch as high as 20-30 on the ground. The eggs are one grain, which is roasted for approximately 47 days.
The nest trees are high forest tree species, such as rasamala (Altingia excelsa), pairs (Lithocarpus sundaicus), tusam (Pinus merkusii), puspa (Schima wallichii), and ki sireum (Eugenia clavimyrtus). Not always deep in the forest, there are also nests that are found only 200-300 m distance from the place of recreation.
In its habitat, the Javanese eagle spreads infrequently. So although the total area of the flight, the total number is only about 137-188 pairs of birds, or the estimated number of individuals this eagle ranged between 600-1000 tails. This small population faces a major threat to its sustainability, caused by habitat loss and exploitation of species. Illegal logging and forest conversion into agricultural land have shrunk primary forest cover in Java. In the meantime, the eagle is also constantly hunted people to be traded on the black market as a pet. Because of its scarcity, keeping this bird as its own pride, and in turn makes the price of these birds soar.
Considering the small population, its limited constraints and the high pressure it faces, IUCN's world conservation organization puts the Javanese eagle into EN (Endangered, endangered) status. Likewise, the Indonesian Government designates it as an animal protected by law.

Taxonomic note

Indeed, the existence of Javanese eagles has been known since as early as 1820, when van Hasselt and Kuhl collected two specimens of this bird from the area of Mount Salak for the Museum Leiden, the Netherlands. However, during that time until the late 19th century, the specimens of these birds are still considered a type of brontok eagle.
New in 1908, on the basis of a collection specimen made by Max Bartels of Pasir Datar, Sukabumi in 1907, a bird expert in Germany, O. Finsch, recognized him as a new taxon. He thinks of him as the kind of child of Spizaetus kelaarti, a kind of eagle in Sri Lanka. Until then in 1924, Prof. Stresemann named the new taxon with a specific epithet of bartelsi, in honor of Max Bartels above, and incorporated him as the kind of mountain eagle Spizaetus nipalensis.
Thus, the bird was later known to the world by the scientific name Spizaetus nipalensis bartelsi, until finally in 1953 D. Amadon proposed to raise his rank and put him into a separate type, Spizaetus bartelsi.
How to Live and Reproduce
Javanese eagle lives by pairing and reproducing when entering the age of 3-4 years. In addition, Javanese eagles also include monogamous animals, which only live with one partner for life.
The breeding season of Javan hawk ranged from May to September, and active nest from January to June. But in fact the Java eagle can reproduce throughout the year. But not everything can hatch, because the eggs can also be preyed on other animals or deliberately taken humans.

Threat of Extinction

Javan Hawk eagle threatened extinction not because of damage to the ecosystem. But because of egg poaching and breeding factors are also predators, the extinction rate of Javan Hawk eagles is very threatened. Although usually the nest is separated from other trees and located at an altitude of 40-50 meters, there are still hunting him.
In addition to these factors, long hatching of javan hawk eggs is also considered very long. New eggs hatch on 40-50 days after being incubated. The number of eggs produced per year is also quite low, ie only one item per 2-3 years.

Sumatran Tiger in Indonesia, The Animals that Must be Protected from Extinction

03:20 Add Comment


The Sumatran tiger (Latin: Panthera tigris sumatrae) is a tiger subspecies whose original habitat on the island of Sumatra, is one of six tiger subspecies that survive to date and is included in the critically endangered criterion of critically endangered species in the species red list threatened by the IUCN World Conservation Agency. The wild population is estimated between 400-500 tails, mainly living in national parks in Sumatra. Recent genetic testing has revealed unique genetic markers, indicating that this subspecies may develop into separate species, when successfully sustained.

The destruction of habitat is the greatest threat to the current population. Logging continues even in national parks that should be protected. Recorded 66 Sumatran tigers were killed between 1998 and 2000.

Characteristic features

Sumatran tiger is the smallest tiger subspecies. Sumatran tiger has the darkest color among all other tiger subspecies, its black pattern is wide and the meeting distance is sometimes dempet. The male Sumatran tiger has an average length of 92 inches from head to tail or about 250 cm in length from head to toe weighing 300 pounds or about 140 kg, while the height of the adult male can reach 60 cm. Females on average have a length of 78 inches or about 198 cm and weighs 200 pounds or about 91 kg. Tiger tiger dwarfs are thinner than other tiger subspecies. Sumatran tiger skin color is the darkest of all tigers, ranging from reddish yellow to dark orange. This subspecies also has more beards and mane than other subspecies, especially male tigers. Its small size makes it easy to explore the jungle. There is a membrane on the sidelines of his finger that makes them able to swim fast. This tiger is known to corner its prey to the water, especially if the game is slow to swim. The coat turns dark green when giving birth.

Habitat

Sumatran tiger is found only on the island of Sumatra. These big cats can live anywhere, from lowland forests to mountain forests, and live in many unprotected places. Only about 400 live in nature reserves and national parks, and the rest are scattered in other areas cut down for agriculture, there are also about 250 more kept in zoos around the world. Sumatran tigers are experiencing the threat of habitat loss because of their distribution areas such as lowland forest blocks, peatland and mountain rainforests threatened with forest clearing for agricultural land and commercial plantations, as well as encroachment by logging and road construction activities. As the habitat becomes narrower and reduced, the tigers are forced to enter areas closer to humans, and often they are killed and captured for straying into rural areas or by accidental encounters with humans.

Food

Sumatran tiger food depends where it lives and how abundant its prey. As the main predators in the food chain, tigers preserve wild populations of prey under their control, so the balance between prey and vegetation they eat can be maintained. They have very keen sense of hearing and vision, which makes it a very efficient hunter. The Sumatran tiger is a solitary animal, and they hunt at night, staking their prey patiently before attacking from behind or sideways. They eat anything that can be caught, generally wild boar and deer, and sometimes poultry or fish. Orangutans can also be prey, they rarely spend time on the soil surface, and therefore rarely caught tigers. Sumatran tigers also love to eat durian.

Sumatran tigers are also able to swim and climb trees while hunting prey. The extent of the Sumatran tiger hunting ground is not well known, but it is estimated that 4-5 tigers of the Sumatran tigers require a 100 km range of roaming in lowland areas with optimal numbers of hunting animals (not hunted by humans).

Reproduction

Sumatran tiger can breed anytime. The pregnancy period is about 103 days. Usually the female tiger gives birth to 2 or 3 tiger cubs at once, and at most 6 tails. The eyes of the new tiger child are open on the tenth day, although the tiger child in the zoo is recorded with open eyes. Tiger children only drink their mother's milk for the first 8 weeks. After that they can try solid foods, but they still suckle for 5 or 6 months. The cubs first leave the nest at the age of 2 weeks, and learn to hunt at the age of 6 months. They can hunt alone at the age of 18 months, and by the age of 2 years the tiger can stand alone. Sumatran tiger can live for 15 years in the wild, and 20 years in captivity.

Trading

Trading of tiger body parts in Indonesia is currently increasingly alarming. The discovery of the tiger trade was reflected in the Profauna Indonesia survey supported by the International Fund for Animal Welfare (IFAW) in July - October 2008. During the 4 months Profauna visited 21 cities / locations in Sumatra and Jakarta.

Of the 21 cities visited by Profauna, 10 cities were found to be trading of tiger body parts (48%). Traded tiger parts of the body include skin, whiskers, claws, or intact offshoots.

Prices of tiger body parts are sold vary. For the whole sold for Rp. 5 million per sheet up to 25 million per sheet. While tiger fangs are offered for Rp. 400,000 to Rp. 1.1 million.

Most of the tiger's body parts are sold in art shops, precious stones sellers, and traditional drug sellers. To trade the tiger's body parts is most prevalent in Lampung.

The trading of tiger body parts has been reported by Profauna to the Ministry of Forestry through the Director General of PHKA in April 2009, with the hope that the government can take firm steps to tackle the trade of endangered protected species. Some concrete actions have been taken by the government to combat trafficking of tiger parts in Jakarta.

Law enforcement

On August 7, 2009, the Rapid Response Polhut Unit and the Sumdaling Unit of Metro Jaya Police succeeded in rolling up a leather tiger trade syndicate in Jakarta. In addition to securing 2 skins of intact Sumatran tiger, the police also confiscated 6 preserved birds of paradise, 2 skins of forest cats, 12 heads of deer deer, 1 surili, 5 deer skulls, 1 bear head and 1 deer sambar skin. The rare animal trade syndicate is also suspected to involve a number of zoos in Java and Sumatra.

The disclosure of the tiger trade syndicate and other endangered species in Jakarta proves that Profauna's report on tiger trade is a fact. The fact is like the iceberg phenomenon, only visible on the surface only. The fact is believed to be much larger than that already terdektesi.


Protection of tigers

Trading the tiger's body parts in Indonesia is a criminal act, as it violates Law number 5 of 1990 on the Conservation of Biological Natural Resources and its Ecosystem. Based on Article 21 of Law No. 5 of 1990 points (d) that "Everyone is prohibited to trade, store or possess, skin, body or other parts of protected animals or goods made from parts of the animal or removing it from somewhere in Indonesia to another place inside or outside Indonesia ". Violators of these provisions may be subject to criminal sanctions in the form of a maximum imprisonment of 5 years and a maximum fine of 100 million.

Attention and responsibility to the fate and condition of Sumatran tiger has become the responsibility of the international world. Indonesia as one of the tiger owner countries has a huge responsibility, both politically and morally.

Politically, that is because Indonesia is a country that has signed the world's earth and environmental conventions. While morally, meaning Indonesia is required to be able to conserve its natural wealth, including one of which is a Sumatran tiger whose condition is currently very rare and endangered.

The consequences of these two responsibilities will be regarded as a great weak state if it is incapable and capable of undertaking the preservation and protection of its natural wealth. In the course of its history Indonesia is a rich country with 3 sub-species of tiger.

During the period of one century running, Indonesia has recorded lost two sub-species of tiger that ever existed: Bali Tiger (Pantera tigris balica) and Java Tiger (P.t. sondaicus). Currently that is left in both natural and in captivity location live Sumatran tiger (P.t. sumatrae). The extinction of both tigers (Java and Bali) occurs very quickly and occurs at a time when conservation has become a national policy.

This fact indicates a difficulty in conservation efforts for large animal species in human-dominated nature. It also shows how important it is to protect these animals legally in their natural habitat. Sumatran tiger as the only tiger subspecies that we can still hope to survive and exist, in fact is still faced with an uncertain future.

History has noted that there are at least three major factors causing the extinction of these two tiger brothers: (1) the narrower and fragmented forest / habitat; (2) rarer and fewer tiger prey animals due to poaching; (3) rampant hunting and illicit trafficking of tigers. Ensuring the number or population of Sumatran tiger (HS) remaining and free living in nature is not a light and easy task. All that can be done is estimates based on estimation methods and certain assumptions to be further summarized as a benchmark in establishing protection and conservation policies.

THE BASIC OF SUMATERA PRIVATE POLICY POLICY


Conservation and nature conservation in Indonesia has been established in government policy. In accordance with the principles of growth and linkage of global nature conservation formulated in "The World Conservation Strategy", Indonesia accepts it in the form of applicable conservation policies, where conservation should include the protection of life support systems, the preservation of genetic resources and the sustainable use of resources natural (SDA) biological. Law no. 4 of 1982 on Environmental Management and Law no. 5 of 1990 on the Conservation of Natural Resources and Ecosystems has given a strong commitment to the conservation of nature in Indonesia.

The Sumatran Tiger Viability Analysis "Sumatran Tiger Viability Analysis Workshop organized by the Directorate General of Forest Protection and Nature Conservation (PHPA) in 1992 for the wild HS population and the" Workshop on Sumatran Tiger Captive Management "by the Zoo Association All of Indonesia (PKBSI) held at the Extinct Animal Reproduction Center (ICREW) in 1992 and 1994 for tiger populations as pets.

The Sumatran tiger conservation strategy in Indonesia aims to develop, preserve conservation programs in Indonesia that ensure long-term Sumatran tiger viability in major protection areas in Sumatra. Developing ICREW and PKBSI institutional management programs and linking in-situ and ex-situ conservation activities to strengthen the recovery of Sumatran tiger populations in the wild as part of the world tiger recovery plan and IUCN / SSC / CBSG (IUCN / SSC / CBSG Tiger Globale Animal Survival Plan (GASP).

CONSERVATION PROGRAM HARIMAU SUMATERA (PKHS)

Insight, Scope And Purpose

Sumatran tiger conservation activities in TNWK are one of the manifestations of PKHS as outlined in the Sumatran Tiger Conservation Strategy in Indonesia (DG PHPA 1994), especially for tiger conservation programs in their in-situ habitats.

Activities began in Way Kambas National Park from 1995-1999 under the name of the Sumatran Tiger Project (Suma-tran Tiger Project). In 2002 HS's conservation activities became a program; Sumatran Tiger Conservation Program (PKHS / STCP) PKHS is a program of cooperation in the field of HS conservation between the Directorate General. PHKA, Ministry of Forestry with The Tiger Foundation (TTF), Canada and The Sumatran Tiger Trust, UK as one manifestation of a shared sense of responsibility for the fate of present and future tigers in Indonesia. The emphasis of the program of cooperation includes all activities that are oriented towards rescue efforts and tiger population in their natural habitat (in-situ), such as: tiger population dynamics study, ecological needs, mapping and distribution of living areas, technology transfer, public awareness campaign as well as the development of socioeconomic community approaches to rescue HS.

The Purpose of Sumatran Tiger Conservation Program:
Support PHKA in preserving HS in its natural habitat.
Integrate in-situ and ex-situ conservation activities to support the Sumatran Tiger conservation program
Developing HS's conservation database in Indonesia.
Increase public awareness on the importance of HS conservation.
Improving the quality of human resources scope DG PHKA, especially in the field of conservation of HS and generally Conservation of Natural Resources and Ecosystems.

Scope of PKHS Activities:
Identification and inventory of HS's ecological problems in TN and the conflict issue between tigers and humans and their efforts to mitigate them.
Preparation and refinement of tiger handling software problem (tiger hanling protocol problem).
Survey and monitor populations, habitats and tiger prey
Protection and protection of tigers in their habitats through activities such as patrols, development of anti-poaching and illegal trade networks, and assisting law enforcement.
Build and develop Sumatran Tiger conservation database (GIS and Website)
Development of cooperation network with government agencies, local NGOs (local, central) and other relevant parties, in order to succeed PKHS.
Public education about HS conservation in the area around TN.
The empowerment of the pen-yangga community to reduce the pressure on the TN.
Improvement of technical and managerial capability of Ministry of Forestry personnel, especially in the field of conservation of HS and SDA Hayati and Ecosystem.
Completion of facilities and infrastructure that support PKHS
A feasibility study for the construction of the HS Rehabilitation Center (semi Natural Tiger Rescue Center) in Sumatra.
Study aspects of HS and socio-economic biology of the surrounding communities of TN.

Site program: Waykambas National Park Hall Lampung, TNBTP Riau - Jambi and Sei Senepis Forest, Dumai City - Riau Sumatran Tiger Research is one of the many natural or wildlife resources that can be recovered. In fact, the number of HSs is currently low and the status is endangered. The presence of HS remaining in its natural habitat is a very important guide and capital that can be developed in its conservation efforts.

Furthermore, to obtain information and data accurately about the Sumatran Tiger is needed a research effort, both on the Tiger Sumater inside and outside the conservation area. The research activity is the first step in the effort of Sumatran Tiger conservation aims to get general data about Sumatran Tiger existence in a location. From the data and general information can be used as reference of the next activity that is: census of popu-lasi, study behavior, roaming area, competition with other animals (fellow predators), the carrying capacity of prey and habitat.

If the data can be collected properly, it will facilitate the process of further conservation efforts thoroughly. Some of the methods / methods developed in the research activities are:
Secondary mark survey method
Use of automatic camera system
Geographic information systems (GIS),
Rapid Survey (rapid assisment)

Sumatran Tiger Security Program in Habitat

As a manifestation of the responsibility of securing tigers and their habitats, PKHS establishes tiger safeguard units, hereinafter called Tiger protection Unit (TPU). As an embryo, the establishment of this security unit has actually been dragged since 1997/1998 (STP) and was only formally established at the end of 2003 (Agsutus 2003) in collaboration with the Indonesian Rhinoceros Conservation Program in TNWK. Two TPU units are subsequently joined with 5 (five) pre-existing RPU units, so there are 7 (seven) Tiger-Rhinoceros security units. The operational fund for the field of 2 TPU units becomes the obligation of PKHS while the operational management in the field is coordinated by the RPU.

Community Awareness Program: Education and Counseling and Improvement of Socio-Economic Community.
From day to day the fate and survival of HS in nature is far from safe. Narrowing of land due to encroachment of conservation areas and tiger hunting and its prey continues to take place. Conservation efforts that we do is still far from the amount of challenges faced. Being real, though small would be more valuable to postpone a species extinction than just allowing HS to live only.

Orangutan, The Animals That Must be Protected from Extinction

04:09 Add Comment

Orangutans (or orangutans, other names are mawas) are a kind of great ape with long arms and reddish or brown fur, which live in tropical forests of Indonesia and Malaysia, especially in Borneo and Sumatra

Description

The term "orang utan" is derived from the Malay word, ie 'person' which means man and 'utan' which means forest. Orangutans include two sub-species, namely Sumatran orangutans (Pongo abelii) and orang utan kalimantan (borneo) (Pongo pygmaeus). What is unique is that orangutans have close kinship with humans at the level of kingdom animalia, where orangutans have a DNA equivalence of 96.4%


Characteristic features

They have large, fat bodies, large necks, long, strong arms, short, bent legs, and no tail.

Orangutans have a height of about 1.25-1.5 meters.

The orangutan body is covered in brownish red hair. They have large heads with high mouth positions.

Upon reaching the level of sexual maturity, male orangutans have a fat temple on both sides, large crowns, long hair and gray beard around the face. They have the same senses as humans, namely hearing, sight, smell, taste, and touch.

The weight of male orangutans is about 50-90 kg, whereas female orangutans weigh about 30-50 kg.

The palms of their hands have 4 long fingers plus 1 thumb. The soles of their feet also have the arrangement of fingers that are very similar to humans.

Orangutans are still included in great ape species such as gorillas and chimpanzees. The great apes belong to the classification of mammals, having large brain size, forward-looking eyes, and hand grips.

Classification

Orangutans include vertebrate animals, which means that they have spine. Orangutans also include mammals and primates.

Species and Subspecies

1. There are 2 types of orangutan species, namely Bornean Orangutan / Borneo (Pongo pygmaeus) and Sumatran Orangutan (Pongo abelii).

2. The descendants of Sumatran and Kalimantan Orangutans differ from 1.1 to 2.3 million years ago.

3. Subspecies
Genetic learning has identified 3 subspecies of Borneo Orangutan: P.p.pygmaeus, P.p.wurmbii, P.p.morio. Each subspecies differentiate according to its geographical distribution area and includes body size.
Orangutan Kalimantan Tengah (P.p.wurmbii) inhabits the area of West Kalimantan and Central Kalimantan. They are the largest subspecies of Borneo.
East Kalimantan Orangutan (P.p.morio) inhabits the Sabah and East Kalimantan regions. They are the smallest subspecies.
There are currently no known subspecies of the Bornean orangutan.

Location and habitat

The orangutans are found in the tropical rainforests of Southeast Asia, on the islands of Borneo and Sumatra in the Indonesian and Malaysian territories. They usually live in dense trees and make their nests from the foliage. Orangutans can live in various types forest, ranging from the forests of keruing, hills and lowlands, watersheds, freshwater swamp forest, peat swamps, dry land on mangrove swamps and nipah, to the mountain forests.

In Borneo, orangutans can be found at an altitude of 500 m above sea level (dpl), while their relatives in Sumatra are reported to reach mountain forests at an altitude of 1,000 m above sea level. Sumatran orangutans are one of the only endemic animals in Sumatra. Orangutans in Sumatra occupy only the northern part of the island, ranging from Timang Gajah, Central Aceh to Sitinjak in South Tapanuli. The existence of these mammals is protected by Law 5 of 1990 on Conservation of Biological Natural Resources and Ecosystems and classified as Critically Endangered by IUCN.

In Sumatra, one of the orangutan populations is located in the watershed (BAS) of Batang Toru, North Sumatra. The population of wild orangutans in Sumatra is estimated to be 7,300. In the Batang Toru Basin 380 tail with a density of about 0.47 to 0.82 pupils per square kilometer. The population of the Sumatran orangutan (Pongo abelii lesson) is now estimated at 7,500. Whereas in the 1990s, an estimated 200,000 individuals. Their populations were found in 13 geographically dispersed areas they are increasingly threatened with extinction.

Currently almost all Sumatran Orangutans are found only in the province of North Sumatra and Aceh Province, with Lake Toba as the southernmost boundary of its distribution. Only 2 relatively small populations are in the southwest of the lake, the Sarulla East and the forests of Batang Toru Barat. The largest population of orangutans in Sumatra is found in Leuser West (2,508 individuals) and Eastern Leuser (1,052 individuals), and Singkil Swamp (1,500 individuals). Other populations that are estimated to potentially survive in the long term (viable) are located in Batang Toru , North Sumatra, with a size of about 400 individuals.

The orangutans in Borneo categorized as endangered by IUCN are divided into three subspecies: Orangutans in Borneo are grouped into three types of children, namely Pongo pygmaeus pygmaeus located in the northern part of the Kapuas River to the northeast of Sarawak; Pongo pygmaeus wurmbii found from the south of the Kapuas River to the west of the Barito River; and Pongo pygmaeus morio. In Borneo, orangutans can be found in Sabah, Sarawak, and almost all Kalimantan lowland forests, except for South Kalimantan and Brunei Darussalam.

Food

Although orangutans belong to omnivorous animals, most of them eat only plants. 90% of the food is in the form of fruits. Foods include tree bark, foliage, flowers, some types of insects, and about 300 types of fruits.

In addition they also eat nectar, honey and mushrooms. They also love to eat durian, although the aroma is sharp, but they like it.

Orangutans do not even need to leave their trees if they want to drink. They usually drink water that has accumulated in the holes between branches.

Usually the orangutan parent teaches how to get food, how to get drinks, and various types of trees in different seasons. Through this, it can be seen that orangutans actually have a complex map of the location of the forest in their brains, so they do not waste their energy while looking for food. And his son can also know the various types of trees and plants, which are edible and how to process foods that are protected by sharp shells and spines.

Predators

The biggest predators of orangutans today are human. In addition to humans, orangutan predators are leopards, pigs, crocodiles, python snakes, and black eagles.

How to protect yourself

Orangutans include shy creatures. They rarely show themselves to people or other creatures that are unfamiliar.

Reproduction

Female orangutans usually give birth at the age of 7-10 years with the duration of the content ranging from 8.5 to 9 months; almost the same as humans. The number of babies born to a female is usually only one. Baby orangutans can live independently at the age of 6-7 years. The dependence of orangutans on their mothers is the longest of all animals, because there are many things that must be learned to survive, they are usually kept until the age of 6 years.

Orangutans breed longer than other primate animals, female orangutans only give birth to a child every 7-8 years. Age of orangutans in the wild for about 45 years, and throughout its life female orangutans have only 3 offspring for the rest of their lives. Where that means orangutan reproduction is very slow.

How to move

Orangutans can move quickly from tree to tree by swinging on branches of trees, or commonly called brachiating. They can also walk with both legs, but are rarely found. Orangutans can not swim.

Way of life

Unlike gorillas and chimpanzees, orangutans do not live in big flocks. They are semi-solitary animals. Male orangutans are usually found alone and female orangutans are usually accompanied by several children. Orangutans are arboreal animals, meaning they live or move on trees. This is in contrast to other great apes, such as gorillas and chimpanzees, which are terrestrial animals (living on land).

Some interesting facts

Orangutans can use the stick as a tool to take food, and use the leaves as a sun shield. The 6-year-old Sumatran orangutan living in the western swamp of the Alas Sumatera River uses a stick to detect honey but the behavior has never been found among orangutans in the eastern coastal areas. This shows the diversity of behavior in environmental adaptation.
The largest male orangutan has an arm stretch (length from one end of the hand to the other when both arms are stretched) to 2.3 m.
Male orangutans can make long-distance calls that can be heard within a 1 km radius. Used to mark / supervise the area, calling the female, preventing other malicious male orangutans. They have a large throat bag that makes them able to do it.

Population

Orangutans currently only exist in Sumatra and Kalimantan, in Southeast Asia. Since it is a dense forest, it is difficult to estimate the right population. In Borneo, the population of orangutans is estimated to be about 55,000 individuals. In Sumatra, the number is estimated to be about 200 individuals. This happens due to excessive land clearing

Threat

The greatest threat being experienced by orangutans is the increasingly narrow habitat because the rain forest area that became its residence used as palm oil, mining and trees felled for timber. Orangutans have lost 80% of their habitat area in less than 20 years. Not infrequently they are also injured and even killed by farmers and landowners because it is considered a pest. If a female orangutan is found with her child, then her mother will be killed and her son then sold in illegal animal trade. A rehabilitation center was established to treat a sick, wounded and lost parent. They are treated for the purpose of being returned to their natural habitat.

Land Opening and Plantation Conversion

In Sumatra, the population is only in the Leuser area, which covers 2.6 million hectares covering Aceh and North Sumatra. Leuser was declared one of the most important biodiversity areas and was designated as UNESCO's Tropical Rainforest Heritage Heritage in 2004. Its ecosystem combines Gunung Leuser National Park, but most of the Orangutans live outside protected areas, where forest area is reduced by 10-15% annually to serve as a logging area and as an agricultural area.

Indonesia is one of the countries experiencing the decline of the largest number of tropical forests in the world. There are no signs that indicate a decrease in deforestation rates. About 15 years ago, there were about 1.7 million hectares of forest that is continuously logged annually in Indonesia, and continued to grow in 2000 as much as 2 million hectares.

Illegal and illegal logging has had the impact of shrinking the number of forests in Sumatra. Forest clearance as a palm oil field in Sumatra and Kalimantan has also resulted in deforestation of millions of hectares, and all unprotected forestlands will experience the same thing later.

The deadly conflict that often happens in plantations is the time when Orangutans whose habitats are diminishing as forest clearing must find enough food to survive. These protected and endangered species are often seen as a threat to plantation profits because they are considered pests and must be killed.

Orangutans are usually killed as they enter plantation areas and damage crops. This often happens because orangutans can not find the food they need in the forest where they live

Illegal Trading

Theoretically, orangutans have been protected in Sumatra by legislation since 1931, which forbids possession, killing or capturing orangutans. But in practice, hunters still often hunt them, mostly for animal trade. In international law, orangutans are included in the Appendix I of the CITES (Trade on International Trade in Endangered Species) list which prohibits trade because of the conservation status of this species in the wild. However, there is still a lot of demand for baby orangutans, whether local, national and international requests to serve as pets. The orangutan's son relies heavily on his mother to survive and also in the process of development, to take the child from the orangutans then his mother must be killed. It is estimated that for every baby who survived the capture and transport represents the death of the adult female orangutan.

According to data from the WWF website, it is estimated there has been an import of orangutans named to Taiwan as many as 1000 tails that occurred between 1985 and 1990. For every orangutan arriving in Taiwan, then there are 3 to 5 other animals that die in the process.

The trafficking of orangutans is also reported in Kalimantan, where either the orangutans are dead or are still sold.


Conservation Status of Orang Utan

The Sumatran orangutan has been categorized as Critically Endangered in the IUCN list. The population declined dramatically where in 1994 the number reached more than 12,000, but in 2003 to about 7,300 birds. Data in 2008 reported that the estimated number of Sumatran Orangutans in the wild only lived around 6,500 heads.

Historically, orangutans have been found in forest areas across Sumatra, but are now limited only to the areas of North Sumatra and the province of Aceh. The suitable habitat for Orangutans currently only leaves less than 900,000 hectares on the island of Sumatra.

It is now estimated that orangutans will be the first major ape species to be extinct in the wild. The main cause is the loss of habitat and animal trade.

Orangutans are the basic species for conservation. Orangutans play an important role in forest regeneration through the fruits and seeds they eat. The disappearance of orangutans reflects the loss of hundreds of plant and animal species in the rainforest ecosystem.

The world's remaining primary forests are the basis of human well-being, and the key to healthy planet is biodiversity, saving orangutans helping mammals, birds, reptiles, amphibians, insects, plants and other species living in the rainforest of Indonesia.

Tapir, The Animals Endemic Indonesia

20:16 4 Comments


Tapirs are herbivorous animals that feed on young foliage along the forests or riverside. Tapirs have a pig-like shape, rhinoceros-like ears and a long muzzle resembling a pangolin, whilst mooing more like birds than mammals. Tapir is a solitary animal, except in the breeding season. The activity is more at night (nocturnal). Feeding activities are usually done while still moving on in a sedentary path. The range of tapir ranges is very wide as they tend to walk away to find a location rich in mineral salts.

Species

Taxonomically, tapirs are grouped into the order Perisodactyla and Tapiridae family. There are four types of tapirs that still exist today. Three of them can be found in South America (Tapirus bairdii, Tapirus pinchaque and Tapirus terrestris) and only one spread in Southeast Asia (Tapirus indicus). Therefore the existence of tapirs is often used as one of the proofs of separation theory of the continent.
Tapir spreads in Southeast Asia include the southern part of Burma, southern Thailand, Peninsular Malaysia and Indonesia. Paleontological evidence indicates that the former tapir spreads include Java and Sumatra. But now in Indonesia, tapir can only be found in Sumatra, and even then only on the southern part of Lake Toba to Lampung. There is only one record of the existence of a tapir in the northern part of Lake Toba in Pangkalan Berandan. Tapirs are commonly found in lowland forests, but some records indicate their presence in the area to a height of 2000 m, as in Gunung Tujuh (Kerinci Seblat National Park). Tapirs can be found in primary, secondary, mixed, rubber plantations. Some records indicate its presence in oil palm plantations and across residential areas or camp officers at PHPA.

Description

Adult tapir can have a body length up to 225 cm. Another body shape that characterizes tapirs is its longitudinal nose resembling a short trunk. This nose is always brought to the ground when walking. Tapir relies more on smell and hearing in living his life. Some experts claim that this animal has a weak vision. In addition to having a unique body color, tapirs have their own uniqueness on the number of toes. On the front foot tapir has four fingers while on the hind legs only three.

Food

The main food of tapirs is the young leaves that are selectively snatched away from the tongue. Most are derived from shrubs or small trees, such as from the family Rubiaceae and Euphorbiaceae. In addition tapirs also eat fruits scattered on the floor of the forest such as jackfruit, watermelon, and durian. Therefore, tapirs play a significant role in the process of forest regeneration, dispersal, or enhancing the dynamics and stratification of the lower layers of the forest.

Tapir asia

Tapir asia (Tapirus indicus) is one type of tapir. Asian tapirs are the largest of the four types of tapirs and the only ones from Asia. The scientific name indicus refers to the East Indies, which is a natural habitat of this type. In Sumatra tapirs are generally called tenuk or seladang, gindol, pig alu, ayer horses, horse rimbu, horse arau, marba, cipan, and sipan.

Description

Asian tapirs are easily recognizable from the character of a bright "saddle" from the shoulders to the buttocks. The feathers on the other side of her body are black except for the tip of her ears that are white like the other tapirs. This color pattern is useful for camouflage: the chaotic color makes it look like a tapir, another animal may think it is a big rock instead of a prey when the tapir lies down or sleeps.
Asian tapirs grow all the way between 1.8 to 2.4 m (5 feet 11 inches to 7 feet 10 inches), with a height of between 90 to 107 cm (2 feet 11 inches to 3 feet 6 inches). These animals typically weigh between 250 and 320 kg (550 to 710 pounds), although some adults may weigh up to 540 kg (1,190 lb). Female female tapirs are typically larger than the male Asian tapirs. Like other types of tapir tail short fat and long and flexible trunk. On each front of his foot were four nails and on each hind leg there were three nails. Tapir Asia's eyesight is rather bad but its sense of hearing and smell is very sharp.

Life cycle

The Asian tapir pregnant period is about 400 days, after which a child is born weighing 6.8 kg (15 pounds). Asian tapirs are the largest at birth compared to other types of tapirs and grow faster than other types of tapirs. Young tapirs of all kinds with brown hair and white stripes, patterns that enable it to hide effectively in the shadows of the forest. The pattern in this baby changes to an adult tapir color pattern between four and seven months after birth. Tapirs are weaned between the ages of 6 and 8 months and these animals become adults by the age of three. Breeding bases occur in April, May Or June. Female tapirs usually give birth to one child every two years. Asian tapirs can live up to 30 years in both the wild and the confinement.
Recent interest has prompted biological engineers to try to create dwarf versions of tapirs. They believe that there is a market for dwarf tapirs as pets in the United States.

Behavior

Asian tapirs are primarily solitary animals, marking large terraces on land as territory or territory, although this area usually overlaps with other individual domains. Tapirs mark their territories by pissing on plants and they often follow other paths from which they have planted plants.
The animal is herbivorous, it feeds on the tender tubers and leaves of more than 115 species of plants (there are about 30 of which are especially preferred), slowly moving in the forest and stopping to eat and noticing the odor left by other tapirs in the area. However, when they feel threatened, tapirs can run fast despite being big, and they can also defend themselves with strong jaws and sharp teeth. Asian tapirs communicate with each other with high-pitched whistles and whistles. They like to live near the water and often bathe and swim. They can also climb up steep spots. Tapirs are particularly active at night, although they are not really nocturnal. They tend to eat as the sun goes down and before the sun rises, they also often take a nap briefly. This behavior marks them as crepuscular animals.

Habitat, Predators and Vulnerability

In the past, Asian tapirs can be found throughout the lowland rainforests of Southeast Asia including Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Burma Burma, Thailand and Vietnam. But the population has declined in recent years, and like other types of tapirs are also threatened with extinction. Due to its size, tapirs have few natural predators, even tapirs are rarely eaten by tigers. The main threat to Asian tapirs is human activity including logging for agriculture, flooding due to dams from rivers to create hydroelectric power, and illegal trade. In Thailand, for example, the arrest and sale of a young tapir can be worth US $ 5500. In areas such as Sumatra, where populations are predominantly Muslim,tapirs are rarely hunted for food because their resemblance to pigs makes taboo flesh, but in some areas they are hunted for sports or accidentally shot by other animals. Protected statuses in Thailand, Malaysia and Indonesia, aimed at intentionally but not addressing the issue of habitat loss, have limited the recovery or the maintenance of tapir pollution.

Brevetian variation

A small number of melanistic (black-all) Asian tapirs have been observed. In 1942, an all-black tapir was sent to the Rotterdam zoo and classified as a subspecies called Tapirus indicus brevetianus named after its discoverer Captain K. Brevet. In 2000, two melanistic tapirs were observed during a study of tigers in the Jerangau Forest Sanctuary in Malaysia Peninsula.  The cause of this variation may be a genetic abnormality similar to that of panthers that appear in leopard populations. However, unless and until the individual brevetianus can be studied, the exact explanation for the trait remains unknown.



Javanese Rhino, Endangered Animal from Indonesia

14:39 Add Comment


Javan Rhino, or small-horned rhinoceros (Rhinoceros sondaicus) is a member of the Rhinocerotidae family and one of the five remaining rhinos. The rhino enters the same genus as the Indian rhinoceros and has a matte-like shell of a steel shirt. The rhino has a length of 3.1 to 3.2 m and a height of 1.4 to 1.7 m. The rhino is smaller than the Indian rhinoceros and is closer in size to the black rhino. The size of the horn is usually less than 20 cm, smaller than that of other rhino species.
This rhinoceros was once one of Asia's most widespread rhinos. Although called "Javan rhinoceros", these animals are not limited to live on the island of Java alone, but throughout the archipelago, throughout Southeast Asia and in India as well as China. This species is now very critical, with only a few populations found in the wild, and none in the zoo. The rhino is probably the rarest mammal on earth. Population 40-50 rhinos live in Ujung Kulon National Park on the island of Java, Indonesia. The population of Javan rhinoceros in the outdoors is located in Cat Tien National Park, Vietnam with an estimated population of not more than eight in 2007. The decline in Javan rhino population is due to hunting for its horn, which is very valuable in traditional Chinese medicine, at a price of $ 30,000 Kilogram on the black market. The decline in rhinoceros population is also caused by habitat loss, which is mainly caused by war, as the Vietnam war in Southeast Asia also caused a decrease in the Javan rhino population and hindered the recovery. The remaining places are only in two protected areas, but the Javan Rhinos are still at risk of being hunted, sensitive to disease and shrinking genetic diversity causing it to be disturbed in the breed. WWF Indonesia seeks to develop both for the Javan rhino because if there is an attack of disease or natural disaster such as tsunami, Krakatau volcano eruption and earthquake, the population of Javan rhinoceros will be directly extinct. In addition, because of the invasions of langkap (arenga) and competition with bulls for space and resources, the population is increasingly urged. The identified area is safe and relatively close to Halimun National Park in Mt. Salak, West Java, which was once the habitat of the Javan rhinoceros.
Javan rhino can live for 30-45 years in the wild. The rhinos live in lowland rain forest, wet meadows and large flooded land areas. Javan rhinocerms are mostly calm, except for childhood recognition and rearing, although a group can occasionally gather near puddles and where minerals are obtained. Adult rhinos do not have predators as enemies. Javan Rhinos usually avoid humans, but will attack humans if they feel disturbed. Natural researchers and protectors rarely examine the animals directly because of their scarcity and the danger of harassing an endangered species. Researchers used cameras and dirt samples to measure their health and behavior. The Javan Rhino is less studied than other rhino species.

Taxonomy and naming

The first study of Javan rhinoceroses was carried out by natural investigators from outside the area in 1787, when two animals were shot in Java. The Javan rhinoceros bone was sent to Dutch natural investigators Peter Camper, who died in 1789 before publishing his discovery that the Javan rhinoceros is a special species. Another Javan rhino was shot on Sumatra Island by Alfred Duvaucel who sent his specimen to his stepfather, Georges Cuvier, a famous French scientist. Cuvier recognized this beast as a special species in 1822, and in the same year identified by Anselme Gaëtan Desmarest as Rhinoceros sondaicus. This species is the last species of rhinoceros identified. Desmarest initially identified the rhinoceros from Java, but later changed and said the specimens came from Java.
The genus name Rhinoceros, in which there is also an Indian rhino, comes from the Greek: rhino means nose, and ceros means horn; Sondaicus is derived from the Sundanese word, an area that includes the islands of Sumatra, Java, Kalimantan and the surrounding small islands. The Javan rhinoceros is also called a small one-horned rhinoceros (as a difference with a large one-horned rhino, another Indian rhino name).

There are three subspecies, of which only two subspecies remain, while one subspecies is extinct:
Rhinoceros sondaicus sondaicus, a subspecies type known as the Indonesian Javan Rhino 'who once lived on the islands of Java and Sumatra. Now the population is only about 40-50 in Ujung Kulon National Park located at the western tip of Java Island. One researcher suggests that the Javan Rhino in Sumatra falls into a different subspecies, R.s. Floweri, but this is not widely accepted.
Rhinoceros sondaicus annamiticus, known as the Javan Rhino of Vietnam or the Vietnamese Rhinoceros, who once lived along Vietnam, Cambodia, Laos, Thailand and Malaysia. Annamiticus is derived from the Annam mountains of Southeast Asia, part of the species' habitat. Now the population is estimated to be fewer than 12, living in lowland forests in Cat Tien National Park, Vietnam. Genetic analysis suggests that the two remaining subspecies had the same ancestor between 300,000 and 2 million years ago.
Rhinoceros sondaicus inermis, known as the Indian Javan Rhinos, had lived in Bengal to Burma (Myanmar), but was considered extinct in the early decade of the 1900s. Inermis means no horn, because the characteristics of this rhino are small horns in male rhinos, and no horns in females. Specimens of this species are females that do not have horns. The political situation in Burma prevents estimates of this species in the country, but its salvation is considered unbelievable.

Evolution

The first rhino ancestor was separated from other Perissodactyls during the early Eocene. Comparison of mitochondrial DNA gives the impression that the ancestors of modern rhinoceros were separated from the ancestors of Equidae some 50 million years ago. The surviving family, Rhinocerotidae, first appeared in the late Eocene in Eurasia, and ancestral species of modern rhino emerged from Asia at the beginning of the Miocene.
Javan Rhinoceros and Indian rhinoceros are the only members of the genus Rhinoceros that first appeared on the fossil record in Asia about 1.6 million-3.3 million years ago. The molecular estimates suggest that the species had been formed earlier, about 11.7 million years ago. Though belonging to the genus type, the Javan and Indian rhino are believed to be unrelated to other rhino species. Different studies have hypothesized that they may be closely related to an extinct Gaindetherium or Punjabitherium. The Krlad Rhinocerotidae analysis puts Rhinoceros and Punjabitherium extinct on the klad with Dicerorhinus, the Sumatran rhino. Other studies suggest that the Sumatran Rhino is more closely related to two rhino species in Africa. The Sumatran Rhinoceros may be separated from other Asian rhinos 15 million years ago.

Description

Javan Rhino is smaller than its cousin, Indian rhinoceros, and has a large body close to a black rhinoceros. The length of the body of the Javan rhino (including its head) can be more than 3.1-3.2 m and reaches a height of 1.4 to 1.7 m. Adult rhino reportedly weighs between 900 and 2,300 kilograms. Research to collect accurate measurements of the Javan rhinoceros is never done and not a priority. There is no major difference between the sexes, but the female Javanese rhinoceros may be larger in size. Rhino in Vietnam is smaller than in Java based on evidence research through photographs and measurements of their footprints.
Like its cousin in India, Javan rhino has one horn (another species has two horns). Its horn is the smallest horn of all rhinoceros, usually fewer than 20 cm with the longest along 27 cm. Javan rhino rarely uses his horn to fight, but uses it to move the mud in the puddles, to pull the plants to be edible, and pave the way through thick vegetation. The Javanese rhinoceros has a long, high and long lips that help it take food. The serrated teeth are long and sharp; When Javan rhinoceros fight, they use this tooth. Behind the incisors, six long molars are used for chewing rough plants. Like all rhinoceroses, Javan Rhino has a good sense of smell and hearing but has poor eyesight. They are estimated to live for 30 to 45 years.
Her slightly hairy, gray or gray-brown skin wrapped around her shoulders, back and buttocks. The skin has a natural mosaic pattern that causes the rhino to have a shield. The Java rhino's neck wrap is smaller than the Indian rhinoceros, but it still forms a saddle shape on the shoulders. Because of the risk of disturbing endangered species, Javan rhinoceros is studied through a sample of dirt and cameras. They are rarely encountered, observed or measured directly.

Distribution and habitat

The most optimistic estimates estimate that fewer than 100 Javan rhino still exist in the wild. They are considered the most threatened mammals; Although there are still Sumatran rhinos where their lives are not protected like Javan rhinoceros, and some natural protectors assume they have a greater risk. The Javan rhinoceros is still alive in two places, Ujung Kulon National Park on the western tip of Java island and Cat Tien National Park located about 150 km north of Ho Chi Minh City.
These animals once spread from Assam and Bengal (their residence will complement each other between the Sumatran and Indian rhinos in that place) eastward to Myanmar, Thailand, Cambodia, Laos, Vietnam, and southward on the Malay peninsula and Sumatra island, Java and Kalimantan. Javan rhinos live in lowland rain forest, tall grass and alang-alang beds with many rivers, large floodplains or wet areas with many mud puddles. Although in Javan rhino histories favor low areas, subspecies in Vietnam are driven towards higher ground (above 2,000 m), caused by human hunting and hunting.
The Javan rhinoceros has shrunk over the last 3,000 years, beginning around 1000 BC, where life in the north of the rhino extends to Tongkok, but begins to move roughly southward at 0.5 km per year as human settlers rise in the area. This rhino began to become extinct in India in the early decades of the 20th century. The Javan Rhinoceros were hunted down to extinction on peninsular Malaysia in 1932. At the end of the Vietnam war, the Vietnamese rhinoceros was believed extinct along the mainland of Asia. Local hunters and loggers in Cambodia claim to see the Javan Rhino in the Cardamom Mountains, but surveys of the area failed to find evidence. The Javan Rhinoceros population may also exist on the island of Borneo, although the specimen may be a Sumatran rhino, a small population still living there.

Character

Javan rhinoceros are calm animals with the exception when they breed and if a host takes care of their child. Sometimes they will cluster in small groups in places looking for minerals and mud puddles. Wallowing in the mud is a common trait of all rhinos to maintain body temperature and help prevent diseases and parasites. Javan rhino does not dig its own mud puddles and prefers to use other puddles of animals or holes that appear naturally, which will use its horn to enlarge. Where to find minerals is also very important because the nutrients for rhinos are received from salt. The male area is larger than the female with the male area of ​​12-20 km ² and the female area is estimated to be 3-14 km ². Male area is bigger than female area. It is not known whether there is a territorial battle.
Males mark their territory with piles of dirt and urine splashes. Scratches made by feet on the ground and rolls of young trees are also used for communication. Other rhinoceros species have a distinct habit of defecating on large rhino droppings and then scraping their hind legs in the dirt. Sumatran and Javan Rhino when defecating in piles, not scratching. The adaptation of these properties is known ecologically; In the rain forests of Java and Sumatra, this method may not be useful for spreading odors.
Javan Rhinos have fewer sounds than the Sumatran rhino; Very few Javan rhino sounds are known. The adult Javan Rhino has no natural enemies other than humans. This species, particularly in Vietnam, is a species that fled into the forest when humans approached making it difficult to observe rhinos. When humans get too close to the Javan rhinoceros, the rhino will become aggressive and will attack, stabbing with the teeth of its series in the lower jaw while stabbing up with his head. Its anti-social character may be an adaptation of population pressures; Historical evidence suggests that this species was once more clustered.

Food

Javan Rhinos are herbivorous animals and eat a variety of plant species, especially buds, twigs, young leaves and fallen fruits. Most plants favored by this species grow in sun-exposed areas: in forest clearing, shrubs and other vegetation types without large trees. The rhino drops a young tree to reach its food and grabs it with its upper lip that can hold. The Javan rhinoceros is the most adaptable eater of all rhinoceros species. Rhino is estimated to eat 50 kg of food per day. Like the Sumatran Rhinoceros, this species of rhino needs salt for its food. Public mineral-seeking places are not in Ujung Kulon, but the Javan rhinoceros is seen drinking sea water for the same nutrients it needs.

Reproduction

The sexual nature of the Javan rhinoceros is difficult to learn because the species is rarely observed directly and no zoos have specimens. Females reach sexual maturity at the age of 3-4 years while male sexual maturity at age 6 years. The possibility of pregnancy is estimated to appear in the 16-19 month period. The birth interval of this species is 4-5 years and the child makes a stop at about 2 years. Four other rhinoceros species have similar pairs of properties

Conservation

The main factor in the declining population of the Javan Rhinoceros is the hunt for its horn, a problem that also attacks all species of rhino. Rhinoceros horns are a trading commodity in China for 2,000 years which is used as medicine for traditional Chinese medicine. Historically his skin was used to make armor of Chinese soldiers and local tribes in Vietnam believed that his skin could be used as an antidote to poison for snakes. Since the rhino's life spans many areas of poverty, it is difficult for people not to kill these animals that can be sold at high prices. When the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora was first put into effect in 1975, the Javan rhino was incorporated into the protection of Appendix 1: all international trade in Javan rhino products is considered illegal. The black market survey of rhinoceros horns has determined that the Asian rhino has a price of $ 30,000 per kilogram, three times the price of African rhinoceros horns.
The loss of habitat due to agriculture also leads to a decrease in the Javan rhino population, although this is no longer a significant factor as the rhino only lives in two protected national parks. The worsening of habitat has prevented the recovery of the rhinoceros population who were victims of hunting for horns. Even with all conservation efforts, the prospects for the safety of the Javan rhinos are bleak. Because their population is enclosed in two small places, they are highly vulnerable to disease and breeding problems. Conservation geneticists estimate that a population of 100 rhinos needs to protect the genetic division of species.

Ujung Kulon

The Ujung Kulon peninsula was destroyed by the eruption of Krakatau volcano in 1883. The Javan rhino colonized the peninsula after the eruption, but humans never returned in large numbers, thus becoming a refuge. In 1931, because the Javan rhinoceros was on the verge of extinction in Sumatra, the Dutch East Indies government declared that rhino was a protected species, and it is still protected today. In 1967 when the rhino census was conducted in Ujung Kulon, only 25 rhinos existed. In 1980, the rhino population increased, and remained in the population of 50 until now. Although the rhino in Ujung Kulon has no natural enemies, they have to compete for sparse space and resources with wild buffalo and Arenga crops that can cause the number of rhinos to remain below the capacity of the peninsula. Ujung Kulon is managed by the Minister of Forestry of the Republic of Indonesia. Found at least four Javan rhinoceros infants in 2006.
The main photo of the Javan rhinoceros and its baby, estimated to be about 4-6 months old, was successfully immortalized by the WWF team in November 2007. When photographed, the rhino baby was feeding her mother. The existence of the rhino is known when found traces of rhinoceros measuring 15/16 cm around the watershed Citadahan on October 30, 2007. This is good news for proving the birth of a new rhino in Ujung Kulon.

Cat Tien

Few Rs.s members. The remaining annamiticus lives in Cat Tien National Park, Vietnam. This rhino has spread in Southeast Asia. After the Vietnam war, the Javan rhinoceros was considered extinct. Tactics used in combat cause damage to regional ecosystems: the use of Napalm, herbicides and defoliants from Agent Orange, aerial bombardment and the use of landmines. The war also flooded the area with weapons. After the war, many poor villagers, who previously used methods such as trap holes, now have deadly weapons that make them efficient rhino hunters. The alleged extinction of the subspecies was challenged when in 1988, a hunter shot an adult female showing that the species had survived the war. In 1989, scientists scrutinized the forests of southern Vietnam to search for evidence of other surviving rhinos. Fresh Rhino footprints belonging to at least 15 rhinoceros are found along the Dong Nai River. Because of the rhinoceros, the area where they lived became part of Cat Tien National Park in 1992. In the early 2000s, their population was feared to have greatly reduced in Vietnam; Some natural protectors estimate that only 3 to 8 rhinos survive, and perhaps none are male. The protector of nature debates whether the Vietnamese rhinoceros is likely to survive; Some argue that rhinoceros from Indonesia must be brought in to rescue the population in Vietnam, and others argue that the population can recover.

In captivity

There is no single Javan rhinoceros in the zoo. In the 1800s, at least four rhinos were exhibited in Adelaide, Kolkata and London. At least 22 Javan rhinoceroses have been documented and kept in captivity, and probably larger in number because these species are sometimes thought to be Indian rhinos. The Javan rhinoceros is never handled properly in captivity: the oldest living rhino reaches only 20 years of age, about half the age that rhinos can reach in the wild. The last Javan rhinoceros in captivity died at the Adelaide Zoo, Australia in 1907, where the species is little known for being shown as an Indian rhino. As a result of the long and expensive programs of the 1980s and 1990s to breed the Sumatran rhino at the zoo failed, efforts to protect the Javan rhinoceros at the zoo were unreliable.

The second habitat preparation effort

Javanese rhinoceros that gather in one main area are particularly vulnerable to extinctions that can be caused by disease, natural disasters such as tsunamis, Krakatau eruptions, earthquakes. In addition, this rhino also lacks space roaming and sources due to the invasion langkap (arenga) and competition with the bull.
WWF's initial study identified suitable, safe and relatively close habitat is Halimun National Park in Mt. Salak, West Java, formerly a Javan rhino habitat. If a second habitat is found, then a healthy, well-qualified rhino, and meets the criteria in Ujung Kulon will be sent to the new territory. This habitat will also ensure the safety of the population.

Anoa, The Endemic Animal of Sulawesi Indonesia

18:46 Add Comment


Anoa is an endemic animal of Sulawesi, as well as the mascot of Southeast Sulawesi province. Based on the location of its distribution, this animal belongs to the transitional fauna. Since the 1960s, anoa is in an endangered status. In the last five years the anoa population has dropped dramatically. It is estimated that there are currently less than 5000 surviving tails. Anoa is often hunted for the skin, horns and meat.
There are two species of anoa, namely: mountain Anoa (Bubalus quarlesi) and lowland Anoa (Bubalus depressicornis). Both species live in forests that are not covered by humans. Both also include an aggressive and difficult to tame species to be domesticated. Both types are differentiated based on horn shape and body size. Lowland Anoa is relatively smaller, tail is shorter and softer, and has a circular horn. While the mountain anoa is larger, the tail is long, has white legs, and has a rough horn with a triangular cross section. Their appearance is similar to a buffalo, weighing 150-300 kilograms and 75 centimeters tall. Currently, anoa conservation is focused on protecting forests and captive areas. Many call anoa as a dwarf buffalo.

Habitat

The anoa habitat is in the plains tropical forest, savanna (savanna), sometimes also found in swamps. They are forest dwellers whose lives move around. When they encounter their enemies, anoa will defend themselves by plunging into the marshes and if forced to fight, they will use their horns.
In contrast to cows who prefer to live in groups, anoa live semi-solitary, ie live alone or in pairs and will only meet with her flock if the female will give birth. They are most active in the morning and evening, when the air is still cold. Because anoa have a habit of cooling their bodies, that's why sometimes they like to soak in mud or water.

Food

Anoas include herbivorous animals. In the wild, anoa eat aquatic feeds, such as ferns, grasses, tree buds, falling fruits, and tuber types. Lowland Anoas sometimes also drink seawater suspected to meet their mineral needs. In the highlands, anoa also licks natural salt to meet its mineral needs.

Reproduction

Every year, the average anoa mother gives birth to only one baby anoa. Anoa can survive about 20 years to 25 years, and is able to mate and breed at the age of 2 years to 3 years. The period of pregnancy occurs for 276 days to 315 days. Anoa babies born to only one mother, and very rarely they to give birth to two babies anoa. At birth, anoa babies have golden or yellow-brown feathers and are very thick. The color will slowly turn darker as it grows.


The name Anoa made the product name by PT Pindad for armored military vehicles

Pindad APS-3 ANOA

APS-3 "Anoa" (short for Medium Personnel Carrier) English is a military armored vehicle made by PT Pindad (Persero), Indonesia. This vehicle is used to transport personnel or known as armored or armored personnel carriers (English: Armored personnel carrier or APC). The name of ANOA itself is taken from Anoa animal name that is buffalo animal which is native animal of Sulawesi. The prototype was first shown publicly on the 61st anniversary of the TNI on 5 October 2006 at TNI headquarters, Cilangkap.

History

The Pindad APS-3 was officially presented to the public on Indo Defense & Aerospace on November 19, 2008 to November 22, 2008 after being shown at the TNI military parade on October 5, 2008. On August 30, 2008, 10 APS-3s were produced and planned to Produced as many as 150 pieces for the Army for the assignment of the ANOA in 2009. 20 The Panzer was handed over to the Indonesian Government through the Ministry of Defense, part of an agreement from 150 to 40 units only because of the economic crisis. 40 Panzer is finally sent as a commitment PT Pindad to meet the total orders of 154 Panzer. 33 was submitted to the Ministry of Defense on 13 January 2010. Pindad has received an injection of loan funds from Bank Mandiri, Bank BNI 46 and Bank BRI as part of payments for manufacturing the Panzers

History of Use

Since April 9, 2010 13 ANOAs have been used to escort the UN peace mission in Lebanon with the TNI Garuda Mechanical Control Unit Battalion XXIII-D / UNIFIL. ANOA 6x6 and 4x4 commonly used to escort the important activities of the country. On 15 November 2011 ANOA 6x6 variant using heavy weapon Weight Machine 7.62 mm was used as a combat vehicle for patrol and guard ring at the ASEAN Summit in Nusa Dua, Bali. ANOA is also used by Paspampres to escort the presidential visits. In addition to official activities, ANOA is also used for car-free day security at Bundaran HI.

Development

The history of the development of Pindad Panzer began in 2003 as a result of increased military intervention in Aceh province. During the Military Operations in Aceh, the Army requested very urgent personnel transport vehicles to transport troops.
Pindad responded to this request in 2004, with APR-1V (Freight of Light Personnel) an armored vehicle based on Isuzu truck chassis. However, further orders for 26 further vehicles were canceled due to the 2004 Tsunami.
Pindad continues the development of APS with assistance from BPPT. The next prototype is the Pindad APS-1, a 6x6 design based on a magazine Sasi Perkasi made by PT Texmaco. Although not eligible for production, the experience gained from the development of APS-1 convinced the Indonesian Army to give Pindad a green light to create the next generation of Pan-Asian raids Pindad APS-2 with a production cost of 600 million rupiahs.
In 2006 Pindad and BPPT initiated the development of APS-3 which can not only maneuver on land but also in shallow waters and lakes. This development produces a 4x4 variant, and is further refined to apply amphibious capabilities to the 6x6 variant. The first prototype trial was conducted early in 2007, and on August 10, 2008, the first 10 APS-3 ANOA armored pansers were produced. In 2009, the first Panzer was handed over to the Ministry of Defense.
Due to the excellent ANOA performance and independence program of Alutsista currently being pursued by the Pindad Defense Department continue the development of combat vehicles based on ANOA templates such as logistic, recovery, ambulance and combatant variants that are no longer categorized as personnel transport vehicles such as ANOA IFV and ANOA Canon.
At the visit of Vice Minister of Defense Indonesia, Syafrie Syamsudin on December 20, 2011, has emerged the latest form of variants of the ANOA variant of the canon (the renewed) and wheeled variants. This chain-wheeled variant is not like a canon variant, it is still included as a ranpur of personnel, differences exist in form and specification and not role in combat.

Design

ANOA APS-3 is different from its predecessor (APS-1 and APS-2) developed from commercial trucks. "Anoa" uses a monocoque armored design body. New torque rod suspension system was developed for this panser. Engines and transmissions using Renault products from France. The driver sits on the right and the commander sits on the left side of the vehicle. The shape and weaponry of the ANOA is very similar to a French-made personnel transport vehicle, VAB. The protection provided by the steel layer and the ANOA frame has a level 3 STANAG 3, which means it can withstand a kinetic bullet up to 7.62x51 mm of standard NATO Armor Piercing from 30 meters at 930 m / s and can withstand a mine explosion up to 8 kg in mass Wheel axle and in the middle of the body.
The ANOA armament to date is a heavy caliber machine gun 12.7 mm and 7.62 mm, a 7.62mm caliber Weapon System rifle and 40 mm caliber grenade launcher. For self-defense ANOA is equipped with 2 × 3 66 mm smoke screeners. In the future, other variants of ANOA will use 20 mm cannon with additional 7.62 mm machine guns on it for ANOA IFV and 90 mm CSE Cockerill MKII Belgian gun for ANOA Kanon. The driving source of the ANOA is the Renault Engine and Transmission, but local options are being developed further. The Renault engine is a turbocharged MIDR 062045 turbo engine with 320 horsepower. ANOA also has a centralized tire blowing system.

Type of Pindad type ANOA

Here are the variants that have been and will be produced by Pindad:

ANOA 4x4
Tactical vehicle (rantis) wheel 4 which includes the type of Armored Personnel Carrier (APC). Only 4 units were made for the Army and there has been no additional unit for this variant.

ANOA 6x6
The 6th most-produced wheeled version, 154 pieces are made and will be titled by the Army. 13 UN-shaded white ANOA units sent to Lebanon for UN peacekeeping missions The ANOA model has traditional 7.62 mm or 12.7 mm standard armor, and a 66mm caliber smoke cauterizer.
Panzer Pindad APS-3 6x6 Variant on Indo Defense 2008 using UN scheme paint
The latest model of ANOA 6x6 is ANOA V2 which has improved technology without dramatically changing the physical shape of ANOA. ANOA V2 has the advantages of a convex-shaped coupola that can reflect more effective bullets, ramp door system capable of manual or automatic functioning (in case of electronic malfunction of the door can still be opened by hand), folded seats, Remote Weapon System caliber 7.62 Mm so it is not necessary to manually fired a machine gun from a kit, as well as an easy-to-use windows security system that was able to close the security window from the outside, is now capable of doing from within. Variant 6x6 capable of carrying 13 personnel both V1 and V2, Varian V2 also has a waterjet that allows more agile movement in shallow waters.
In early 2012, there are sightings of ANOAs that use ceramic plates for additional ballistic protection. It is not clear that this ceramic plate is locally made or imported from France or South Africa as it is installed in AAB VAB, according to the photo uploader of this plate imported from South Africa. Most likely the level of protection from this plate is not far from the ceramic plate installed in his elder brother.

ANOA 8x8
Wheeled version 8 is also being developed by Pindad but still in the form of a model. The form of the model is very different from the 6x6 variant, using a canon like 6x6 version of the canon that has not yet been specified.

Chain Wheel Variants
On the visit of the Deputy Minister of Defense Indonesia, Syafrie Syamsudin on December 20, 2011, has emerged the latest form of variant of the canon variants and canon variants of chain wheels. According to the editors on the internet, this variant has a specification similar to the 6x6 variant, which is 10 passengers, empty weight 10 tons, thickness of 10 mm protective steel and 400 km cruising range. The form of this variant differs from the 6x6 variant, with a low silhouette and more referring to the eastern block design such as BTR-50 and BMP-3.

ANOA Intai
The ANOA with the interstitial designation opened to the public in 2011, has a 20 mm caliber cannon with heavy machine guns and smokescreen. Not yet clear further specification of this Intai variant in addition to weaponry and physical appearance.

ANOA IFV
ANOA with the infantry fighting vehicle designation (Indonesia: infantry fighting vehicle) whose job is to provide shooting aid with 20 mm cannon cannon, it is not clear what this ranpur looks like. According to PT.Pindad Special Vehicle Division's Production Manager, Yadi Kussuryadi, this ranpur is IFV (Infantry Fighting Vehicle) type. "Ranpur is designed to anticipate the needs of the Mechanical Infantry Battalion", Yadi explained. This Ranpur has 5 crews ie 2 personnel and 3 vehicle pengemak pengelian vehicle operation. The ANOA variant is intended for mechanical battalions as combat vehicles aid for infantry battles. "We plan to cooperate with South Korea in 2012," said Tri Hardjono Manufacturing Product Director in Bandung West Java on Tuesday (1/11) on the development of Canon and IFV canopies.

Canon ANOA
This Panzer is a development project of Panzone Pindad ANOA 6x6. This armored gun system uses CSE-90 / MK-III made by CMI Defense, Belgium. CSE-90 90mm caliber is also equipped with 7.62mm coaxial machine gun. For communication devices use Intercom set VHF / FM with anti-jamming facility and hopping channel capable. Other battle equipment are night vision goggles (Night Vision Google), GPS, and weapon sensor devices. It is possible that this variant is named Tarantula and cooperates with the South Korean Defense Industry in its development. This variant is intended as a shot aid for cavalry battalions. On December 20, 2011 Wamenhan visited Pindad to see the development of the research there, showing a newer form of the canon ANOA.
Waiting for certainty specification and naming of this variant finally completed, on July 25, 2013, Pindad has finished assembling 11 units of Doosan Dental Tarantula panser. For now, Pindad is only in charge of assembling and testing the feasibility of these armors and there has been no indication of the level of panser manufacturing as it has been. The total variant of Tarantula ordered by TNI is 22 units, 11 others have been assembled in South Korea by Doosan. Actually, this vehicle has been ordered since 2009, but because of the demand for special ability by the Indonesian side, then the process becomes delayed. On the anniversary of the TNI dated October 5, 2013, several Tarantula units have been exhibited and used TNI-AD camo.
Finally in the Year 2014, Pindad in collaboration with CMI Defense Belgium Released Variant of Anoa Kanon Improvement which was shown in previous years Dan named Badak by Mr. Vice President HM Jusuf Kalla at Indo Defense Exhibition 2014. End of Year 2015 Rhino Finally foam get Certification From the Army Army in advance Order 50 Units

Support variant
In addition to combatant variants, ANOA also has other variants such as Medical Transports, Transport Logistics, Armored Recovery Vehicle (serves as a ranpur penderek having difficulty moving or severe damage), mortar variants and Rantis Police.

Export Variant
Malaysia is interested in purchasing a number of ANOA from PT Pindad and named Rimau which means tiger in Malay. It is not clear what is the difference between the standard 6x6 ANOA variants, most likely the difference is in machines that no longer use Renault engines but use the Mercedes-Benz engine which has a capacity of 7000 cc and 320 horsepower.